Σας προτείνουμε

Είστε μελετητής της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Κρήτης; Μάθετε για το περιοδικό μας "Κρητική Εστία", πως μπορείτε να γραφτείτε συνδρομητής του ή να δημοσιεύσετε τις εργασίες σας σ' αυτό. Περισσότερα...

Το καλάθι μου

Το καλάθι σας είναι άδειο.

ΙΛΑΕΚ - Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης

  • 01.jpg
  • 02.jpg
  • 03.jpg
  • 04.jpg
  • 05.jpg
  • 06.jpg
  • 07.jpg

Προσεχώς από την ΙΛΑΕΚ

Ι.Λ.Α.Ε.Κ. 1968 - 2018: 50 Χρόνια Δράσης και Προσφοράς

ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ,

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην εκδήλωση για τον εορτασμό των 50 χρόνων δράσης και προσφοράς της Εταιρείας τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 18:30 στο Aμφιθέατρο του Πνευματικού Kέντρου Χανίων.

 

Πρόγραμμα εκδήλωσης

18:30-18:45

Προσέλευση

18:45-19:15

Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί

19:15-19:25

Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη, Φιλόλογος – Επίτιμη Λυκειάρχης, "Η ίδρυση και η προσφορά της Ι.Λ.Α.Ε.Κ."

19:25-19:35

Μαριάνα Καβρουλάκη, Πειραματική Αρχαιολόγος – Ανεξάρτητη Ερευνήτρια, "Η βιβλιοθήκη της Ι.Λ.Α.Ε.Κ."

19:35-19:45 Ευγενία Παπαϊωάννου, ΕΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης, "Το αρχαιολογικό έργο της Ι.Λ.Α.Ε.Κ"
19:45-19:55

Ιωάννα  Χαλκιαδάκη - Μπασιά, Φιλόλογος, "Οι εκδόσεις της Ι.Λ.Α.Ε.Κ."

19:55-20:05

Έλια Βαρδάκη, Κοινωνική Ανθρωπολόγος – Ερευνήτρια του Πολυτεχνείου Κρήτης, "Η λαογραφική συλλογή της Ι.Λ.Α.Ε.Κ."

20:05-20:15 Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Πολυτεχνείου Κρήτης, "Εκδηλώσεις τέχνης που έχει διοργανώσει η Ι.Λ.Α.Ε.Κ."
20:15-20:30 Παρουσίαση του 15ου Τόμου της Κρητικής Εστίας
 20:30

Επίδοση τιμητικών διπλωμάτων στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη και στους διατελέσαντες προέδρους της Ι.Λ.Α.Ε.Κ.

 Την εκδήλωση θα συντονίζει η Αλεξάνδρα Κουρουτάκη.

 

     Για την ΙΛΑΕΚ Για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Ο πρόεδρος

Κώστας Μουτζούρης

 

Ο αντιπεριφερειάρχης

Απόστολος Βουλγαράκης

 

Η Ι.Λ.Α.Ε.Κ. ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1968, όταν μια ομάδα ανθρώπων με γνώμονα την επιστήμη, την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης «ιδρύουν σωματείον με έδρα την πόλιν των Χανίων». Την 1-3-1969 εγγράφεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Χανίων στο τηρούμενο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων ως «Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Κρήτης». Το 1976 το καταστατικό της Εταιρείας τροποποιείται ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης και το σωματείο μετονομάζεται σε «Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης», επωνυμία με την οποία εγγράφεται στο Δημόσιο Βιβλίο Σωματείων  στις 12-01-1981.

 

 

Συζήτηση - ανοιχτή ενημέρωση: Τα μνημεία μας και το υπερταμείο

ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ,

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σας καλούν σε ενημέρωση – ανοικτή συζήτηση, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, αίθουσα πρώτου ορόφου, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, στις 18:30, για να ενημερωθούμε για την υπαγωγή Μνημείων Πολιτισμού, Ιστορικών και Αρχαιολογικών Χώρων στο Υπερταμείο, να προβληματισθούμε, να συζητήσουμε και να δούμε τις ενέργειες, στις οποίες θα προβούμε, για την ‘απένταξή’ τους από αυτό.

Η Μνήμη, η Ιστορία, ο Πολιτισμός και η Παράδοση δεν υποθηκεύονται, δεν ενοικιάζονται, δεν εκχωρούνται και δεν πωλούνται.

Στην εκδήλωση αυτή καλούμε να παρευρεθούν και να μας ενημερώσουν τον υπουργό κ. Γιώργο Σταθάκη, τους βουλευτές του Νομού Χανίων και γενικότερα τους βουλευτές που κατάγονται από τα Χανιά, τον δήμαρχο Χανίων κ. Τάσο Βάμβουκα, τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, και τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Στην εκδήλωση – συζήτηση μπορούν να κάνουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις εκπρόσωποι Φορέων και Πολιτιστικών Σωματείων αλλά και ιδιώτες, εφόσον ο χρόνος το επιτρέψει.

 

     Για την ΙΛΑΕΚ Για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Ο πρόεδρος

Κώστας Μουτζούρης

 

Ο αντιπεριφερειάρχης

Απόστολος Βουλγαράκης

 

 

 

Διημερίδα με θέμα: Ζωγράφοι θρησκευτικών εικόνων (αγιογράφοι) και εικόνες (αγιογραφίες) στον Νομό Χανίων τον 20ό αιώνα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης οργανώνουν διημερίδα με θέμα "Ζωγράφοι θρησκευτικών εικόνων (αγιογράφοι) και εικόνες (αγιογραφίες) στον Νομό Χανίων τον 20ό αιώνα" το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά) και σας προσκαλούν να την παρακολουθήσετε.

 

Πρόγραμμα ημερίδας

Σάββατο 20 Οκτωβρίου
17:30 - 17:50

Εγγραφή συνέδρων

17:50 - 18:20

Καλωσόρισμα από τους οργανωτές – χαιρετισμοί
Ευλογία - χαιρετισμός από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό
Ευλογία - χαιρετισμός από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο
Κήρυξη της έναρξης των εργασιών από το Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο

 

Α' ΣΥΝΕΔΡΙΑ - Προεδρείο:  Θανάσης Μουτσόπουλος και Ατώνης Πετρουλάκης
18:20-19:00

Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, διδάκτωρ ιστορικός Τέχνης, μέλος Ε. ΔΙ. Π. Πολυτεχνείου Κρήτης. Εισαγωγική ομιλία "Βυζαντινή παράδοση και δυτικές επιδράσεις στην ορθόδοξη θρησκευτική ζωγραφική στην Κρήτη. Επισκόπηση των αισθητικών αναζητήσεων και προσανατολισμών των αγιογράφων στον Νομό Χανίων κατά τον 20ό αιώνα"

19:00-19:20 Πατάπιος μονάχος Καυσοκαλυβίτης, βιβλιοθηκάριος Σκήτης Καυσοκαλυβίων Αγίου Όρους, διδάκτωρ Θεολογίας, εικονογράφος, "Όψεις των καλλιτεχνικών σχέσεων των Χανίων με το Άγιο Όρος κατά τον 20ό αιώνα"
19:20-19:40 Δέσποινα Πετρουγάκη, διδάκτωρ Φιλολογίας, καθηγήτρια στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, και Βασίλης Π. Τζουράς, καθηγητής στο Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, διπλωματούχος ξεναγός, "Ο Στέλιος Καρτάκης και η συμβολή του στη θρησκευτική ζωγραφική του 20ού αιώνα"
19:40-20:00

Παρεμβάσεις

20:00-20:20 Συζήτηση
 
Κυριακή 21 Οκτωβρίου
Β' ΣΥΝΕΔΡΙΑ - Προεδρείο: π. Δαμασκηνός Λιονάκης και Μαρία Βασιλάκη
11:00-11:20 Κώστας Κουνάλης, εικαστικός, "Ο ζωγράφος Γιώργης Κουνάλης και η σχέση του με τη βυζαντινή αγιογραφία"
 11:20-11:40

Μάρκος Πέρράκης, δικηγόρος, "Η ζωή και το έργο του Στυλιανού Αρτεμίου Περράκη"

 11:40-12:00

Ειρήνη Σπανουδάκη, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας στο 4ο Λύκειο Χαλανδρίου και Ιάσονας Παλυβός, εικαστικός, "Ο αγιογράφος των Χανίων Τράικο ή Ευστάθιος Θεοδώρου"

12:00-12:20

Κώστας Ψαράκης, αρχαιολόγος, "Ο αγιογράφος Γεώργιος Πολάκης"

12:20-12:40 Παρεμβάσεις
12:40-13:00 Συζήτηση
13:00-13:15 Απολογισμός
13:15 (Απο) Χαιρετισμοί

  

 

  

 

Διάλεξη του Μανόλη Μανούσακα με τίτλο: Από τα παλιά Χανιά. Ο Λόφος του Καστελλίου και τα πέριξ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ,

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σας προσκαλούν, στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00, να παρακολουθήσετε τη διάλεξη του Μανόλη Μανούσακα, οπτικού, ιστοριοδίφη, ερευνητή και συλλέκτη, με θέμα "Από τα παλιά Χανιά. Ο Λόφος του Καστελλίου και τα πέριξ".

Την εκδήλωση θα συντονίζει η Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη, φιλόλογος, αντιπρόεδρος και τέως πρόεδρος της Ιστορικής, Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης.

     Για την ΙΛΑΕΚ Για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων

Ο πρόεδρος

Κώστας Μουτζούρης

 

Ο αντιπεριφερειάρχης

Απόστολος Βουλγαράκης

 

 

 

Διάλεξη της Αμαλίας Κωτσάκη με θέμα: Η αρχιτεκτονική της «Ανασυγκρότησης» στη μεταπολεμική Κρήτη και η ανακάλυψη της παράδοσης

Η Ιστορική, Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σας προσκαλούν στη διάλεξη της Αμαλίας Κωτσάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πολυτεχνείου Κρήτης, με θέμα "Η αρχιτεκτονική της «Ανασυγκρότησης» στη μεταπολεμική Κρήτη και η ανακάλυψη της παράδοσης" τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19.00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων (Ανδρέα Παπανδρέου 70, Χανιά).

Την εκδήλωση συντονίζει η κ. Έλια Βαρδάκη, διδάσκουσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΙΛΑΕΚ.

Διάλεξη Αμαλίας Κωτσάκη

 Η Κρήτη είναι ίσως η περιοχή της Ελλάδος που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με αποτέλεσμα ανάμεσα σε άλλα σημαντικές καταστροφές του κτηριακού της πλούτου στα αστικά της κέντρα αλλά και στην ύπαιθρο. Μετά την απελευθέρωση, το 1945, ξεκινά η καταγραφή των ζημιών στις πόλεις και τα χωριά της Κρήτης και λίγο αργότερα αρχίζει το πρόγραμμα ανοικοδόμησης, μεγάλης κλίμακας, με καθοριστική συμβολή στην εξέλιξη του δομημένου περιβάλλοντός της νήσου. Η μελέτη της κρητικής υπαίθρου κρίνεται αναγκαία, η λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική ανακαλύπτεται και συνιστά σχεδιαστική αναφορά για τα νέα κτίσματα. Ο διάλογος ανάμεσα στην λαϊκή παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τη σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της μεταπολεμικής ανασυγκρότησης είναι από τους πλέον γόνιμους σε αυτά τα πεδία.

Η κ. Αμαλία Κωτσάκη θα παρουσιάσει στοιχεία από πρωτότυπη έρευνά της και θα επιχειρήσει να αναδείξει τις διαδικασίες παραγωγής του χώρου κυρίως στην ύπαιθρο της Κρήτης κατά τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο της λαϊκής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με γνώμονα τη σύγχρονη δραστικότητα του περιεχομένου της. Στις μέρες μας που ο χώρος της υπαίθρου και η αρχιτεκτονική του αποτελούν πεδία έντονου προβληματισμού, κυρίως λόγω του τουριστικού φαινομένου, οι προσεγγίσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η διάλεξη θα συνοδεύεται από προβολή διαφανειών.

 

 

Περισσότερα Άρθρα...

Σελίδα 1 από 8

Έναρξη
Προηγούμενο
1

Απαντήστε μας

Έμαθα για την ΙΛΑΕΚ:

Μέλη

Εξώφυλλα

Τόμος 11, 2006
Τόμος 5, 1996